KOncerty muzyki klasycznej

Jednym z głównych celów i pragnień Fundacji Sztuki jest rozpowszechnianie muzyki klasycznej oraz promocja młodych talentów. Każdego roku polskie uczelnie artystyczne kończy wielu wybitnie uzdolnionych twórców, których wirtuozeria zasługuje na poznanie i uznanie przez szeroką publiczność. Nasza praca to fascynująca podróż w poszukiwaniu skarbów -  świeżości, ekspresji, szczerych emocji, prawdy przekazu, czystego piękna, intensywności doznań, które towarzyszą wykonywanej przez nich muzyce. Chcemy odświeżyć polski rynek artystyczny poprzez współpracę z młodymi mistrzami, a także rozpowszechnić ich sztukę w lokalnym środowisku. Jeśli chcesz na nowo rozbudzić w sobie muzyczną pasję, doświadczyć wyjątkowych emocji i tchnąć w swoje życie ducha piękna i artyzmu, możemy zorganizować koncert właśnie dla Ciebie!

CO OFERUJEMY?

♠ Organizację koncertów muzyki klasycznej na terenie Polski i za granicą

♠ Organizację wieczorów muzycznych (również tematycznych) i koncertów okolicznościowych

♠ Przygotowanie oprawy muzycznej do wydarzeń

♠ Współpracę z najlepszymi młodymi muzykami, absolwentami uczelni artystycznych

♠ Szeroki repertuar

Artyści i repertuar

JAN PRZEPAŁKOWSKI - FORTEPIAN

Jan Przepałkowski jest absolwentem Akademii Muzycznej im. G. i K. Bacewiczów w Łodzi. Studia ukończył na wspomnianej uczelni pod kierunkiem profesora Cezarego Saneckiego i jego asystenta – Wojciecha Kubicy. Swe umiejętności doskonalił na kursach mistrzowskich w Polsce, we Włoszech i Stanach Zjednoczonych pod kierunkiem znakomitych pedagogów.

Brał udział w wielu konkursach fortepianowych w Polsce (m.in. Ogólnopolskim Konkursie Chopinowskim im. Władysława Kędry, w Ogólnopolskim Konkursie Interpretacji Muzyki Francuskiej czy Ogólnopolskim Festiwalu Muzyki Fortepianowej w Łowiczu) i za granicą (we Francji i Hiszpanii), zdobywając nagrody i wyróżnienia. Jako reprezentant łódzkiej Akademii Muzycznej wystąpił na „Koncercie Roku”, który miał charakter konkursu najlepszych studentów polskich akademii muzycznych a także na prestiżowych festiwalach (Festiwalu Polskich Akademii Muzycznych, Międzynarodowym Festiwalu „Strawiński i Ukraina”, Artur Rubinstein Festival). Grał liczne koncerty solowe oraz recitale (m.in. w Żelazowej Woli w ramach znanego cyklu koncertów „Prezentacje”) jak również występował jako akompaniator  (m.in. w duecie ze sławną łódzką śpiewaczką - Agnieszką Makówką).

Pełna biografia Jana Przepałkowskiego znajduje się tutaj.

W repertuarze pianisty znajdują się utwory najważniejszych, polskich i zagranicznych, kompozytorów klasycznych. Artysta jest również niezwykle utalentowanym improwizatorem. Przykładowy repertuar: F. Chopin, K. Szymanowski, F. Liszt, M. de Falla, I. Albeniz, M. Ravel, L. von Beethoven, W. A. Mozart, A. Scriabin, S. Rachmaninow, A. Tansman i inni.

OFERTA KONCERTOWA:

1. Koncert muzyki hiszpańskiej (w repertuarze m.in: m.in.: Manuel de Falla, Isaak Albéniz, Maurice Ravel)

2. Koncert muzyki polskiej (w repertuarze m.in: Fryderyk Chopin, Karol SzymanowskiAleksander Tansman, Witold Lutosławski)
3. Koncert muzyki romantycznej  (w repertuarze m.in: Ludwig van Beethoven, Fryderyk Chopin, Franciszek Liszt, Aleksandr Scriabin)
4. Koncert Chopinowski
5. Rosyjska dusza. Koncert muzyki rosyjskiej (w repertuarze m.in: Aleksandr Skriabin, Siergiej Rachmaninow, Igor Strawiński)

DUO KAMEA - WIOLONCZELA I FORTEPIAN

Duet kameralny: Kaja Flaga - wiolonczela, Marta Kubicka-Skurpel - fortepian

Duet kameralny Duo Kamea, powstał w roku 2011 podczas studiów na Akademii Muzycznej im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi. Od tamtej pory zespół prowadzi ożywioną działalność artystyczną. Z gościnnym udziałem innych muzyków brał udział w konkursach ogólnopolskich i międzynarodowych, m.in. na XIX Międzynarodowym Konkursie Kameralnym im. K. Bacewicza w Łodzi, XV Międzynarodowym Konkursie Muzycznym im. Juliusza Zarębskiego i Ogólnopolskim Turnieju Kameralnym w Bydgoszczy. Duet występował podczas wielu koncertów na terenie całej Polski.

Pełna biografia Marty Kubickiej-Skurpel znajduje się tutaj.

Pełna biografia Kai Flagi znajduje się tutaj.

W repertuarze Duo Kamea znajduje się zarówno muzyka klasyczna jak i bardziej popularną - polska i zagraniczna. Jego dobór dokonywany jest z myślą o potrzebach i oczekiwaniach publiczności. Duet nieustannie pracuje nad jego poszerzaniem, może również przygotować utwory oraz ich aranżacje na życzenie klienta. W repertuarze znajdują się m.in. utwory: L. van Beethovena, B. Brittena, C. Saint-Saensa, A. Piazzoli, W. Lutosławskiego, E. de Falli, F. Bridge'a, S. Rachmaninowa, K. Wiłkomirskiego, G. Faure i innych.

OFERTA KONCERTOWA:

1. Wiolonczela po polsku (w repertuarze m.in.: Fryderyk Chopin, Józef Wiłkomirski, Mieczysław Karłowicz, Witold Lutosławski)
  2. Muzyczny kalejdoskop XX wieku (w repertuarze m.in.: Benjamin Britten, Astor Piazzola, Witold Lutosławski, Józef Wiłkomirski)
  3. Koncert muzyki hiszpańskiej i latynoamerykańskiej (w repertuarze m.in.: Astor Piazzola, Isaak Albeniz, Manuel de Falla, Enrique Granados)
  4. Od baroku do współczesności (w repertuarze m.in.: Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven)
  5. Koncert muzyki francuskiej (w repertuarze m.in.: Cesar Franck, Camille Saint-Saens, Jules Massenet, Gabriel Faure, Maurice Ravel, Claude Debussy)
  6. Najpiękniejsze tańce (w repertuarze m.in.: Astor Piazzola, Isaak Albeniz, Fryderyk Chopin)

DUO FORTE - MEZZOSOPRAN I FORTEPIAN
Duet kameralny: Agnieszka Makówka/Marta Gabryelczak-Paprocka, Jan Przepałkowski- fortepian

Repertuar Duo Forte obejmuje zarówno muzykę klasyczną jak i bardziej popularną (musicalową, filmową, tradycyjną) - polską i zagraniczną. Jego dobór dokonywany jest z myślą o potrzebach i oczekiwaniach publiczności. Duet nieustannie pracuje nad jego poszerzaniem, może również przygotować utwory na życzenie klienta. W repertuarze znajdują się m.in.: W. A. Mozart, J. Strauss, A. Dvorak, J. F. Haendel, A. Vivaldi, P. Czajkowski, G. Bizet, C. Saint Saens, A.L. Webber, M.de Falla, G. Dionizetti, F. Shubert, J. Massenet, G. Rossini, S. Moniuszko i inni.

OFERTA KONCERTOWA:

1. Magiczny świat opery, operetki i musicalu (w repertuarze m.in.: Georges Bizet, W. Amadeusz Mozart, Johann Strauss, Gioacchino Rossini, George Shaw)
2. Koncert ze śmiechem (w repertuarze m.in.: Johann Strauss, Jerzy Wasowski-Jeremi Przybora, Stanisław Moniuszko, Franciszek Liszt, Amadeusz Mozart)
3. Francuski szyk. Koncert muzyki francuskiej (w repertuarze m.in.:  Maurice Ravel, Camille Saint-Saëns, Claude Debussy, Jules Massenet)
4. E viva Espana! Koncert muzyki hiszpańskiej (w repertuarze m.in.:  Georges Bizet, Manuel de Falla, Fernando Obradors, Isaak Albéniz)
5. Polska baśniowa. Koncert muzyki polskiej (w repertuarze m.in.:  Fryderyk Chopin, Stanisław Moniuszko, Mieczysław Karłowicz, Jerzy Wasowski-Jeremi Przybora)
6. W serce muzyki. Koncert muzyki romantycznej (w repertuarze m.in.:  Robert Szumann, Piotr Czajkowski, Fryderyk Chopin, Jules Massenet, Franciszek Liszt)